blog-image

november 7, 2019

Voor- en nadelen van winterbanden

De één kan niet wachten om winterbanden onder zijn of haar auto te zetten als de temperatuur daalt, terwijl een ander winterbanden sterk overdreven vindt. De meningen of winterbanden nu echt hun nut hebben, zijn soms verdeeld. Dit komt ook doordat we in Nederland nooit langdurige koude- en sneeuwperiodes meemaken. Wat zijn nu eigenlijk alle voordelen en nadelen van winterbanden?

Verschil tussen winterbanden en zomerbanden

Zomerbanden worden zo genoemd om vooral het onderscheid met winterbanden aan te geven. In feite zijn zomerbanden de standaard banden, waarmee je in principe het hele jaar kunt rijden. Winterbanden daarentegen zijn speciaal gemaakt om te rijden in winterse omstandigheden en het is niet raadzaam om in de zomer met winterbanden te rijden. Een band bestaat uit rubber. Als de temperatuur daalt wordt rubber normaliter hard. Met een hardere autoband heb je minder grip op de weg en dit kan ongelukken veroorzaken. Een winterband is gemaakt van een zachter soort rubber. Hierdoor zal het rubber van de winterbanden bij koude temperaturen minder hard worden. Tevens hebben winterbanden een ander profiel voor een betere grip op de weg. Er is wel eens een misverstand dat winterbanden voor alle winterse omstandigheden gemaakt zijn. Dit is niet het geval. Winterbanden zijn enkel geschikt voor koude temperaturen en veel vocht op de weg. Bij dikke pakken sneeuw blijft het ook met winterbanden noodzakelijk om sneeuwkettingen te gebruiken.

Voordelen winterbanden

Wanneer de buitentemperatuur onder de 7° Celsius komt, werken winterbanden het best. Hierdoor krijg je veel meer grip op de weg en je profiteert van een veel kortere remweg. Dit is erg handig als het bijvoorbeeld vriest en de remweg sowieso langer is. In landen als Duitsland en Oostenrijk zijn winterbanden verplicht. Als je in de winter door deze landen rijdt met winterbanden, dan is het ook niet direct noodzakelijk om sneeuwkettingen te monteren. Daarnaast gebruik je in de winter geen zomerbanden. Hierdoor slijten je zomerbanden minder snel en doe je hier langer mee.

Nadelen winterbanden

Er kleven ook enkele nadelen aan winterbanden. Bijvoorbeeld het monteren hiervan. Je moet ieder jaar voor de start van de winter, je winterbanden wisselen en dat is niet ieders favoriete hobby. Wanneer je dit laat doen, dan gaat dit je zeker enkele tientjes kosten. Je zit daarnaast ook met je zomerbanden. Die moet je opslaan. Niet iedereen heeft hier ruimte voor. Je kunt zo ook bij een autodealer laten opslaan, maar dan betaal je hier weer voor. Blijf je in de zomer doorrijden met winterbanden? De banden slijten veel sneller en dan hebben winterbanden juist een langere remweg.

Je auto in de winter

In barre winterse omstandigheden is rijden met de auto een risico. Wil je het zo veilig mogelijk houden? Houd je auto dan veilig in de garage. Vooral als je je auto niet veel gebruikt of alleen voor korte afstanden. Maak voordat de winter start een keuze uit diverse energieleveranciers. Zo kun je de juiste energieleveranciers vinden voor het optimaal verwarmen van je garage. Je auto heeft dan geen enkele last van winterse omstandigheden en blijft volledig intact. Winterbanden plaatsen is dan ook niet nodig. In de lente haal je de auto weer uit de garage en je auto ziet eruit alsof er niet eens een winter heeft plaatsgevonden.